29/11/2024

Kohtaamisilla kohti työn merkityksellisyyttä ja tuottavuutta

Marraskuu – pimeää, loskaa, paljon töitä, loppuvuoden kiirettä ja kaiken päälle masentavia uutisia sekä kotimaasta että globaalisti. Monen tuottavuus, töissä jaksaminen ja jaksaminen ylipäätään on kortilla tässä kohtaa vuotta. Mikä auttaisi ja mitä tehdä?

Kollega Markus kirjoitti aiemmassa Werkan blogissa kohtaamisen tärkeydestä ja merkityksestä. Ihminen on lajina sosiaalinen ja tarvitsee toisia lajitovereita sekä nauttii heidän seurastaan. Oman arvon peilaaminen ja jatkuva ympäristön skannaaminen on meihin sisäänrakennettuna. Teemme myös mielellämme asioita yhdessä ja opimme toisiltamme. 

Jatkan Markuksen pohdintaa ja kysyn, onko meidän spontaanien, arjessa tapahtuvien kohtaamisten lisäksi mahdollista vielä tietoisemmin ja tavoitteellisemmin järjestää ja kehittää myös tiimi- ja työyhteisötasolla kohtaamisten mahdollisuuksia ja niiden laatua? Voisimmeko luoda sellaisia rakenteita ja sosiaalisia tiloja, jotka mahdollistaisivat entistä parempia kohtaamisia: yhtäältä inhimillisiä ja toisaalta tiedon liikkumista, työn tekemistä ja tuottavuutta edistäviä? 

Työterveyslaitos julkaisi 13.11.2024 uuden oppaan hybridityön kehittämisestä. Opas löytyy täältä. Opas avaa tämänhetkistä työn maastoa, jossa työpaikat ja organisaatiot rakentavat uutta korona-ajan jälkeistä toimintamallia, omaa sosiaalista arkkitehtuuriaan. On siirrytty koronaa edeltävästä pistemäisen etätyön ajasta ensin pakotetun etätyön ja nyt sitten uuden hybridityön maailmaan. Siirtymä ei ole tapahtunut kivuitta eikä se ole monessakaan työpaikassa vielä valmis. Osa kipuilee etä- ja lähityön määrän, työn tekemisen tilojen sekä sosiaalisen maailman ja erilaisten toiveiden viidakossa. Yksilön ja yhteisön tarpeet iskevät välillä lujaa yhteen. Ratkaisut eivät kuitenkaan löydy taaksepäin katsomalla. 

Toimisto ei ole ainoastaan fyysinen työnteon tila, vaan myös sosiaalinen ja kulttuurinen tila. Nämä erilaiset ja eri merkityksiä kantavat tilat tulisi saada yhdistettyä keskenään mahdollisimman hyvin toimivaksi kokonaisuudeksi. Kommunikaatio on sekä toimivan vuorovaikutuskulttuurin että tehokkaan työnteon perusta. Sen on kuitenkin todettu muuttuvan hybridityössä: yhteydenottamisen kynnys nousee, kommunikoinnin tapa köyhtyy ja se, mistä asioista milloinkin otetaan yhteyttä, kapenee. 

Miten tätä laajaa ja oleellisen tärkeätä kokonaisuutta, jota me Werkassa kutsumme työpaikan tai tiimin sosiaaliseksi arkkitehtuuriksi, voisi ottaa haltuun? Olemme kehittäneet yhteistyössä professori Pirjo Ståhlen kanssa sosiaalisen arkkitehtuurin kartoittamiseen, tutkimiseen ja muotoiluun konsultatiivisen työskentelypaketin, joka sisältää mm. S-ARK™ -mittauksen sekä tulosten tulkinnan ja työstämisen yhdessä tiimin tai työyhteisön kanssa. Paketti sopii hyvin esim. kehittämispäivien ohjelmaksi, uudelle esihenkilölle omaan tiimiinsä tutustumisen apuna, erilaisissa muutostilanteissa sekä uuden tiimin tai työyhteisön starttaamisessa. Mittari sopii sekä hybridi- että perinteistä läsnäoloon perustuvaa työtä tekeville työyhteisöille ja tiimeille. Ketterä mittaaminen ja yhteinen työskentely tulosten parissa nostaa esiin sekä vahvuudet että kehittämiskohteet. Yhdessä on mahdollista kohentaa asioita ja rakentaa toimivampaa sosiaalista maailmaa työpaikoille. 

Voit lukea sosiaalisesta arkkitehtuurista ja palvelupaketistamme lisää täältä. Lisätietoja saat myös ottamalla meihin werkalaisiin yhteyttä

Ihmisiä työskentelemässä yhdessä.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram