19/12/2017

Ihan tavallinen työpäivä

Werka kehitys Oy: Työn Tarinat 1 -julkaisun (08/2017) pääkirjoitus.

Ketterä kehittäminen, nopeat kokeilut ja huippusuoritukset. Huippututkimus ja huippuyksiköt. Missä on hitauden, pysähtymisen ja ihan tavallisen paikka tässä ajassa?

Nykyisessä työelämässä nopea muutos on usein arvostettua, hitaus edustaa jämähtämistä ja muutosvastarintaa. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen. Kirjailija Milan Kundera pohtii nopeuden ja hitauden välistä suhdetta kirjassaan Kiireettömyys. Siinä hän kirjoittaa seuraavasti:

”Kiireettömyyden ja muistin, nopeuden ja unohtamisen välillä on salainen side. Otetaan esimerkiksi yksi kaikkein tavallisimmista tilanteista: mies kävelee kadulla. Hän haluaa muistaa jotakin, mutta se ei tule mieleen. Sillä hetkellä hän aivan ajattelematta hidastaa askeleitaan. Sen sijaan ihminen, joka yrittää unohtaa äsken kokemansa kiusallisen tapauksen, kiihdyttää tietämättään kävelyvauhtiaan, aivan kuin haluaisi päästä kauemmaksi siitä mikä on vielä ajassa liian lähellä häntä. Ihmiselämän matematiikassa tämä kokemus saa kahden alkeellisen yhtälön muodon: kiireettömyyden aste on suoraan verrannollinen muistin voimakkuuteen; nopeuden aste suoraan verrannollinen unohduksen voimakkuuteen.”

Nopeudelle ja hitaudelle on molemmille oma aikansa ja paikkansa, myös työelämässä. Välillä pitää olla nopea ja ketterä ja mennä rohkeasti kohti tuntematonta. Välillä on taas tärkeää pysähtyä ja olla hidas, tutkia ja kuunnella mitä omassa organisaatiossa ja maailmassa tapahtuu. Uutta kohti pitää pyrkiä uteliaasti, mutta myös vanhaa pitää arvostaa. Ottaa sieltä mukaan kaikki sellainen arvokas, joka kantaa myös tulevassa. Olemme Werkassa monesti puhuneet ”kehkeytyvästä ymmärryksestä”, sellaisesta työn laadusta, joka kypsyy hitaasti ja joka kehittyessään ei vain laajene, vaan myös syvenee.

Tavallisen ja huippusuorituksen välillä on aina yhteys. Tarvitaan sinnikkyyttä ja ihan tavallista puurtamista vaikeidenkin asioiden kanssa ennen kuin voi saada aikaan jonkin huippukokemuksen tai -suorituksen. Ihan tavallinen työpäivä sisältää paljon asioita, joita ilman ei syntyisi mitään. Tarvitaan asioiden eteenpäin viejiä, tuuppaajia ja kannattelijoita, myös kyseenalaistamista ja kriittistä pohdintaa.

Me Werkassa haluamme toimia nopeuden ja hitauden välimaastossa, ihan tavallisen työpäivän parissa. Meidän tehtävämme on auttaa asiakkaitamme etenemään nopeasti, kun on sen aika. Olemme apuna myös silloin, kun pitää pysähtyä ja kohdata hankalatkin asiat. Tämän haluamme tehdä huipusti.

Markus Anttila
toimitusjohtaja, Werka kehitys Oy

Lataa: Työn Tarinat pääkirjoitus pdf -muodossa.

Julkaisimme Työn Tarinat -lehtemme painetun version elokuussa 2017. Lehden sähköisen version jaamme luettavaksi 2018 aikana.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram